Składniki

  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki kakao
  • 1 ¼ łyżeczki sody TABLIER BLANC
  • 170 g masła o temperaturze pokojowej
  • ⅔ szklanki białego cukru
  • 1 jajko WIODĄCA MARKA
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową TABLETTE D’OR

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
  2. Czekoladę posiekać na małe kawałki.
  3. Mąkę i sodę wymieszać.
  4. W oddzielnej misce zmiksować masło stopniowo dodając cukier.
  5. Do masy maślano-cukrowej dodać jajko, mąkę, kakao, posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i ułożyć na blaszce. Między ciastkami zostawić około 3 cm wolnego miejsca.
  8. Blaszkę wstawić do piekarnika na 13-15 minut – aż spody się zrumienią.
  9. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.