Fritatta

Składniki:
  • 8 plasterków boczku TRADILEGE
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 jajek POLSKA KURKA
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 2/3 szklanki sera Emmental LES CROISES
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • masło LES CROISES
Sposób przygotowania:
  1. Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć. Zdjąć z patelni. Na patelni zostawić około 1 łyżkę tłuszczu. Podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki przez około 1 minutę. Dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie i straci swoją objętość. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem.
  2. W dużej misce wymieszać razem jajka ze śmietanką. Dodać boczek, szpinak, tarty ser, pomidorki przekrojone na pół, przyprawić solą i pieprzem.
  3. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut i podawać.
Polecamy