Składniki

  • 1 słoik pesto TURINI
  • 400 g makaronu świderki TURINI
  • 2 piersi z kurczaka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 500 g świeżych szparagów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
  • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 3 łyżki sera grano padana LES CROISES
  • 2 garści orzechów pini TABLIER BLANC
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Szparagi pozbawić zdrewniałych łodyg i ugotować, tak żeby nadal były chrupiące i jędrne.
  3. Kurczaka przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Kurczaka grillować na patelni grillowej. 4-6 minut z jednej strony i tyle samo czasu z drugiej strony. Odstawić na kilka minut. Następnie pokroić w plasterki.
  4. Do miski przełożyć ugotowany makaron, kawałki szparagów, kurczaka, dodać pesto, sok z cytryny i ser. Wymieszać. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.
  5. Porcje makaronu wyłożyć na talerze, udekorować pomidorkami, prażonymi orzechami pini, serem grano padano i listkami bazylii.